FSC
De ce Standard National
FSC in lume

Draft 1-0
Anexe Draft 1-0
Draft 1-1
Draft 2-0
Standard aprobat
Ghid

Proces de elaborare

Grup de lucru
Forum consultativ
Experti tehnici
Facilitator

Consultari publice
Vreau sa fiu consultat
Comentarii si raspunsuri

Principii si criterii FSC
Standarde
Politici
Indicatori generici

Lansarea in Romania a Standardului National FSC®

(Forest Stewardship Council)®
pentru Management Forestier

 

Standardul National FSC® pentru Management Forestier pentru Romania (FSC-STD-ROU-01-2017 EN) a fost lansat oficial in data de 15.01.2019 (https://ic.fsc.org/en/news-updates/id/2246) de catre FSC International si Grupul National de Elaborare a Standardului (Standard Development Group – SDG).

Standardul aprobat de catre Comitetul de Politici si Standarde FSC® in 12 iulie 2017 va intra in vigoare incepand cu data de 15 Aprilie 2019 si este rezultatul unui indelung proces participativ inceput inca din anul 2014, odata cu acreditarea celor 9 membri ai SDG si a Facilitatorului procesului de catre FSC® International.

Cele 10 Principii si Criteriile FSC pentru Standardul de Management Forestier, descriu la nivel general elementele si regulile unui management corespunzator din punct de vedere ecologic, ce aduce beneficii sociale si care este viabil economic.

Plecand de la interesul din ce in ce mai mare pentru certificarea padurilor in Romania, a fost considerata oportuna de catre un numar mare de factori interesati, adaptarea la nivel national a cerintelor acestui standard, astfel incat sa reflecte in mod real si eficient legislatia nationala, conditiile sociale, economice si de mediu ale tarii noastre, in cadrul unui proces participativ prin implicarea in mod adecvat a factorilor interesati relevanti.

Procesul de elaborare a Standardului a inclus multiple intalniri de lucru ale membrilor SDG, consultari cu Forumul Consultativ si factorii interesati precum si testari in teren. Consultarile publice nationale si internationale au avut un rol esential in cadrul procesului, fiind unul din instrumentele de baza in elaborarea continutului indicatorilor nationali din cadrul Principiilor si Criteriilor FSC®.

Incepand cu 15 aprilie 2019, proprietarii sau administratorii de paduri ce doresc obtinerea certificatului FSC® de tip FM/COC trebuie sa implementeze cerintele noului Standard FSC® pentru Management Forestier (FSC-STD-ROU-01-2017 EN).

Beneficiarii de certificat FSC® FM/COC vor avea la dispozitie un an de zile de la data intrarii in vigoare (15 aprilie 2019 – 15 aprilie 2020) pentru a raspunde cerintelor noului standard adaptat pentru Romania, prin intermediul procesului anual de audit.

Standardul va fi utilizat in procesul de audit, de catre toate organismele de certificare independente, acreditate sa efectueze audituri de terta parte in Romania.

SDG, alaturi de WWF – Romania, va organiza un eveniment de prezentare a procesului de elaborare si a prevederilor standardului, in data de 29 ianuarie 2019 (TBD).

Vor fi invitati sa participe, reprezentanti FSC®, membrii Forumului Consultativ, organizatiile certificate, organisme de certificare acreditate, alaturi de alti factorii interesati care s-au implicat activ in elaborarea standardului.

Mai multe informatii legate de Standardul National FSC pentru Management Forestier in Romania, pot fi aflate prin contactarea facilitatorul procesului, Marius Turtica, [email protected] sau [email protected].

telefon: + 40 740 300 616
email: [email protected]

Arhiva Anunturi

Lansarea in Romania a Standardului National FSC®

Standardul National FSC® pentru Management Forestier pentru Romania (FSC-STD-ROU-01-2017 EN) a fost lansat oficial in data de 15.01.2019 (https://ic.fsc.org/en/news-updates/id/2246) de catre FSC International si Grupul National de Elaborare a Standardului (Standard Development Group – SDG).