Principii si Criterii FSC

Principiile si Criteriile FSC au fost publicate pentru prima data in Noiembrie 1994 si completate in anii 1996, 1999 si 2001.

Versiunea 5-0 este rezultatul unui proces indelungat de revizuire si imbunatatire al Principiilor si Criteriilor FSC, proces ce a inceput in Ianuarie 2009 si s-au incheiat in Februarie 2012.

Cu ocazia celei de a 7-a Adunari Generale a Membrilor FSC din Sevilia (Spania), s-a aprobat Motiunea 7, ce a adus schimbari la Criteriile 6.5, 6.9, 9.1 si 10.6 privind claritatea si consistenta criteriilor.

Aceste schimbari au rezultat in Versiunea 5-1 al Standardului FSC pentru Management Forestier.

Versiunea 5-2 a fost publicata in Iunie 2015 si a adus doar unele corecturi la greselile de redactare.

Standardul referitor la Principiile si Criteriile FSC este documentul cheie in certificarea managementului forestier a oricarui ocol sau directie silvica ce vrea sa detina un certificat FSC.

Toate cele 10 Principii si Criterille aferente, sunt obligatoriu de respectat de catre orice unitate de management, care doreste sa detina un certificat valid si sa vanda produse certificate FSC. Respectarea cerintelor standardului trebuie sa acopere toate activitatile desfasurate de unitatea de management in mod direct sau prin subcontractare

Principiile si Criteriile FSC precum si standardele care stau la baza elaborarii unui Standard National pot fi descarcate de mai jos:

Standarde

Pe langa Principiile si Criteriile FSC si Indicatorii Generici Internationali, in stransa legatura cu procesul de certificare a managementului forestier exista o serie de standarde cu rol obligatoriu si in elaborarea unui Standard National.

Politici si Directive

In completarea standardelor si pentru o mai buna intelegerea modului de aplicare a acestora Bordul Director FSC a aprobat o serie de directive si proceduri.

Principalele Politici si Directive care stau la baza elaborarii unui Standard national sunt:

Indicatori Generici

Cu ocazia celei de a 68-a intalniri a Bordului Director FSC din martie 2015, s-au aprobat Indicatorii Generici Internationali (IGI) drept punct de plecare si document de referinta si document de referinta pentru elaborarea Standardelor Nationale.

Acest Standard (FSC-STD-60-004 V1-0) alaturi de Principiile si Criteriile FSC este obligatoriu de utilizat de catre Grupurile de Lucru atunci cand se elaboreaza un standardul national. Rolul Indicatorilor este acela de a aduce un plus de valoare prin:

  • Asigurarea faptului ca exista o implementare unitara a Principiilor si Criteriilor la nivel global; imbunatatind si intarind credibilitatea sistemului de certificare FSC.
  • Imbunatateste continutul si calitatea Standardelor Nationale FSC.
  • Contribuie la eficientizarea derularii procesului de dezvoltare a Standardelor Nationale.

 

Indicatorii Generici Internationali se regasesc in Standardul FSC-STD-60-004 V1-0 EN International Generic Indicators

Pentru o mai buna intelegere a modului de lucru cu acestia se recomanda studierea Ghidului Navigating the IGIs Standard

Arhiva Anunturi

Lansarea in Romania a Standardului National FSC®

Standardul National FSC® pentru Management Forestier pentru Romania (FSC-STD-ROU-01-2017 EN) a fost lansat oficial in data de 15.01.2019 (https://ic.fsc.org/en/news-updates/id/2246) de catre FSC International si Grupul National de Elaborare a Standardului (Standard Development Group – SDG).

Extindere Perioada Consultare Publica Draft 2-0

Certificare FSC FSC De ce Standard National FSC in lume Standard National Draft 1-0 Anexe Draft 1-0 Draft 1-1 Draft 2-0 Standard aprobat Ghid Proces de elaborare Proces de elaborare Grup de lucru si factori implicati Grup de lucru Forum consultativ Experti tehnici Facilitator Factori interesati Consultari publice Vreau sa fiu consultat Comentarii si raspunsuri…

Raport consultare publică STANDARDUL NAȚIONAL FSC®

Certificare FSC FSC De ce Standard National FSC in lume Standard National Draft 1-0 Anexe Draft 1-0 Draft 1-1 Standard aprobat Ghid Proces de elaborare Proces de elaborare Grup de lucru si factori implicati Grup de lucru Forum consultativ Experti tehnici Facilitator Factori interesati Consultari publice Vreau sa fiu consultat Comentarii si raspunsuri Documente relevante…

Comunicat de presa

Grupul de Lucru pentru Elaborarea Standardului Naţional FSC® (FOREST STEWARDSHIP COUNCIL)® pentru Management Forestier a organizat în data de 28.01.2016 consultarea publică privind Versiunea 1-1 a Standardului Naţional FSC pentru Management Forestier.

Invitație Consultare Publică

Grupul de Lucru pentru Elaborarea Standardului Naţional FSC® (Forest Stewardship Council®) pentru Management Forestier are plăcerea să vă invite în data de 28.01.2016, începând cu orele 10:00, în Aula Universității “Transilvania” din Braşov, Sala UI7, la consultarea publică privind Versiunea 1-1 a Standardului Naţional FSC pentru Management Forestier.