FSC ®

Forest Stewardship Council® (FSC®)

FSC (Forest Stewardship Council) este o organizatie independenta, neguvernamentala si non-profit aparuta in anul 1993 pentru a promova un management forestier responsabil in padurile din intreaga lume.

FSC este inregistrata in Mexic ca o asociatie de membri – Association Civil si opereaza la nivel international oferind servicii prin centrul FSC International situat in Bonn, Germania, precum si prin intermediul unei retele internationale de Birouri Nationale.

Ideea de certificare a managementului forestier, a aparut in contextul preocuparilor majore legate de gospodarirea padurilor, inscriindu-se in ideea globala de certificare a sistemelor si performantelor, aplicabila in cele mai diverse domenii de activitate. Certificarea managementului forestier, cunoscuta mai ales sub denumirea de certificarea padurilor isi are originile in ingrijorarile societatii, aparute odata cu defrisarile masive de paduri tropicale de la inceputul anilor ’80 – ’90.

In urma Conferintei Natiunilor Unite pentru Mediu si Dezvoltare ce a avut loc la Rio de Janeiro in 1992, s-a identificat necesitatea unei strategii de dezvoltare durabila a padurilor din intrega lume cu o larga consultare a tuturor factorilor interesati. Pornind de la aceasta idee, in octombrie 1993, a fost semnat acordul oficial privind lansarea FSC (Forest Stewardship Council), o schema de certificare la care interesele economice, sociale si de mediu au drepturi egale.

Principalele atributii ale FSC

 1. Dezvoltarea de standarde
 2. Acreditarea de organisme de certificare si intiative nationale FSC
 3. Etichetarea produselor din lemn

Tipuri de certificari

1. Certificarea managementului forestier

Certificarea managementului forestier este un act voluntar, procesul de certificare putand fi asadar demarat numai la solicitarea proprietarului / administratorului padurii respective.

Reprezinta evaluarea modului de administrare si gospodarire a unei paduri in raport cu un standard acreditat de catre o organizatie independenta numita organism de certificare

2. Certificarea lantului de custodie

Certificarea managementului forestier este continuata prin asa numita certificare a “lantului de custodie”, prin care se urmareste sa se elaboreze mecanisme de urmarire a produselor lemnoase sau nelemnoase care provin din padurile certificate, de la sursa pana la consumator (cumparatorul final). Prin aceasta, se urmareste ca intreg traseul lemnului certificat incepand de la cioata si trecand prin transport, procesare primara, secundara etc., sa poata fi identificat si documentat, pentru a i se demonstra in orice moment provenienta.

In general, certificatul de management forestier include si certificatul de lant de custodie, prin care managerul forestier se angajeaza sa asigure identificarea lemnului certificat pana la iesirea din padure (important mai ales in cazul suprafetelor forestiere dispersate, in care padurile certificate se pot intrepatrunde cu cele necertificate).

3. Certificarea lemnului controlat

Prin lemn controlat FSC se intelege lemnul sau produsele din lemn care nu provin din nici una din următoarele categorii:

 • lemn provenit din exploatari ilegale;
 • lemn recoltat din suprafete forestiere in care drepturile civile sau cutumiare sunt violate;
 • lemn recoltat din suprafete forestiere, in care valorile ridicate de conservare sunt amenintate de activitatile de management;
 • lemn provenit din paduri naturale transformate prin conversie in plantatii sau in teren destinat altor utilizari;
 • lemn recoltat din arbori modificati genetic;

Mai multe informatii legate de certificarea FSC (Forest Stewardship Council) puteti gasi pe:

Site-ul FSC International: www.fsc.org
Site-ul Asociatia pentru Certificare Forestiera: www.certificareforestiera.ro

De ce Standard National

Principiile si Criteriile FSC pentru Standardul de Management Forestier, descriu la nivel general elementele si regulile unui management corespunzator din punct de vedere ecologic, ce aduce beneficii sociale si care este viabil economic. Respectarea acestor principii reprezinta conditia obtinerii certificatului FSC.

Pentru o aplicare cat mai apropiata de specificul tarii noastre se impune adaptarea acestui Standard la nivel national, astfel incat sa reflecte in mod real si eficient legislatia nationala, conditiile sociale, economice si de mediu ale tarii noastre in cadrul unui proces participativ prin implicarea in mod adecvat a factorilor interesati relevanti.

Avantajele de a avea un standard national sunt multiple:

 • Permite tuturor factorilor afectati si interesati sa contribuie pe parcursul consultarilor publice la continutul indicatorilor si verificatorilor conform domeniului din care provin. Continutul noului standard, prin contributia acestora va avea astfel o valoare adaugata seminficativa, pe cele trei componente (economic, social si mediu).
 • Grupul de Lucru in baza intalnirilor de lucru si sugestiilor primite in urma consultarilor publice va lua in considerare legislatia nationala specifica intr-un mod cat mai practic, astfel incat Standardul national rezultat sa reflecte realitatile tarii noastre atat din teren cat si a cadrului legislativ, dupa care sunt gospodarite padurile.
 • Vine cu o abordare unitara pe teritoriul tarii si inlocuieste Standardele Generice ale Organismelor de Certificare, care pot fi diferite in ceea ce priveste modul de elaborare a indicatorilor .
 • Imbunatateste consistenta si calitatea continutului indicatorilor si verificatorilor prin aportul specialistilor tehnici din diverse domenii si implicarea Forumului Consultativ

Procesul de elaborare a Standardului National FSC pentru Management Forestier, se face conform cerintelor cuprinse in Standardul FSC-STD-60-006 V1-2 “Cerinte privind procesul de elaborare si mentinere a Standardelor Nationale FSC”.

FSC in Lume

FSC este un sistem de certificare cu aplicabilitate internationala fiind prezent in peste 112 tari cu peste 29450 certificate emise pentru Lant de Custodie

La nivel de Management Forestier FSC este prezent in 80 de tari, cu un numar de 1337 certificate emise si o suprafata totala de peste 183 milioane ha de padure certificate.

In Romania exista 325 de certificate emise pentru Lant de Custodie si 2,52 mil de ha de padure certificata sub 15 certificate.

Anual peste 300 milioane m3 de lemn reprezentand 16,6% din totalul productiei de masa lemnoasa este certificata – in crestere cu 8% fata de anul precedent conform unui studiu realizat de FSC International. https://ic.fsc.org/preview.global-volume-of-fsc-wood-produced-annually.a-4920.pdf

Arhiva Anunturi

Lansarea in Romania a Standardului National FSC®

Standardul National FSC® pentru Management Forestier pentru Romania (FSC-STD-ROU-01-2017 EN) a fost lansat oficial in data de 15.01.2019 (https://ic.fsc.org/en/news-updates/id/2246) de catre FSC International si Grupul National de Elaborare a Standardului (Standard Development Group – SDG).

Extindere Perioada Consultare Publica Draft 2-0

Certificare FSC FSC De ce Standard National FSC in lume Standard National Draft 1-0 Anexe Draft 1-0 Draft 1-1 Draft 2-0 Standard aprobat Ghid Proces de elaborare Proces de elaborare Grup de lucru si factori implicati Grup de lucru Forum consultativ Experti tehnici Facilitator Factori interesati Consultari publice Vreau sa fiu consultat Comentarii si raspunsuri…

Raport consultare publică STANDARDUL NAȚIONAL FSC®

Certificare FSC FSC De ce Standard National FSC in lume Standard National Draft 1-0 Anexe Draft 1-0 Draft 1-1 Standard aprobat Ghid Proces de elaborare Proces de elaborare Grup de lucru si factori implicati Grup de lucru Forum consultativ Experti tehnici Facilitator Factori interesati Consultari publice Vreau sa fiu consultat Comentarii si raspunsuri Documente relevante…

Comunicat de presa

Grupul de Lucru pentru Elaborarea Standardului Naţional FSC® (FOREST STEWARDSHIP COUNCIL)® pentru Management Forestier a organizat în data de 28.01.2016 consultarea publică privind Versiunea 1-1 a Standardului Naţional FSC pentru Management Forestier.

Invitație Consultare Publică

Grupul de Lucru pentru Elaborarea Standardului Naţional FSC® (Forest Stewardship Council®) pentru Management Forestier are plăcerea să vă invite în data de 28.01.2016, începând cu orele 10:00, în Aula Universității “Transilvania” din Braşov, Sala UI7, la consultarea publică privind Versiunea 1-1 a Standardului Naţional FSC pentru Management Forestier.