Proces de Elaborare

FSC International in urma recomandarilor si in baza comentariilor primite din partea factorilor interesati si afectati, a inceput un proces de revizuire a celor 10 Principii si 56 Criterii elaborate in anul 1994.

Versiunea 5-0 a Standardului FSC pentru Management Forestier, a fost aprobata de catre Grupul de Lucru FSC in data de 10 februarie 2012.

Versiunea 5-1 a fost aprobata de catre membrii FSC in cadrul Adunarii Generale a Membrilor FSC din Sevilia (Spania) in data de 12 septembrie 2014.

O ultima Versiunea 5-2 a fost aprobata de catre Grupul de Lucru FSC in iulie 2015 cu scopul doar de a inlatura unele erori de tipar.

Noile Principii si Criterii FSC pentru Management Forestier, asa cum sunt ele elaborate in standardul FSC-STD-01-001 V5-2, nu vor fi utilizate pentru audit, decat dupa aprobarea Standardului National pentru Management Forestier in Romania.

Procesul de elaborare a Standardului National FSC pentru Management Forestier, se face conform cerintelor cuprinse in Standardul FSC-STD-60-006 V1-2 “Cerinte privind procesul de elaborare si mentinere a Standardelor Nationale FSC” si Standardul FSC- STD-60-002 (V1-0 “Structura si continutul Standardelor Nationale FSC”.

In Romania procesul de Elaborare a Standardului FSC (Forest Stewardship Council) conform standardului FSC-STD-01-001 (V5-2) si FSC-STD-60-004 V1-0 a inceput odata cu constituirea si aprobarea Grupului de Lucru si a Facilitatorului acestuia in Iunie 2014 de catre FSC International.

Elaborarea Draftului 1-0 de catre Grupul de Lucru a fost facuta pe parcursul a sase intalniri:

1. Principiul I a fost discutat in cadrul intalnirii Grupului de Lucru din Brasov in perioada 29-30.09.2014.

2. Principiile II si III au fost discutate in cadrul intalnirii Grupului de Lucru din Brasov in perioada 25-26.11.2014.

3. Principiile IV si V au fost discutate in cadrul intalnirii Grupului de Lucru din Sighetu Marmatiei in perioada 12-14.01.2015.

4. Principiile VI, VII si VIII au fost discutate in cadrul intalnirii Grupului de Lucru din Brasov in perioada 28-30.04.2015.

5. Principiile IX si X au fost discutate in cadrul intalnirii Grupului de Lucru din Brasov in perioada 20-22.05.2015.

6. Forma finala a Draftului 1-0 a Standardului National FSC pentru Mangement Forestier in Romania a fost aprobata de catre Grupul de Lucru in urma intalnirii de la Brasov din perioada 15-17.07.2015.

A urmat o perioada de consultare publica de 90 de zile in intervalul 15.09.2015-15.12.2015. Dupa primirea comentariilor referitoare la Draftul 1-0, Grupul de Lucru a analizat, a raspuns si a inclus in continutul Versiunii 1-1 o parte din comentariile transmise de factori interesati .
Comentariile primite si raspunsurile la acestea au fost discutate de Grupul de Elaborare a Standardului National in cadrul unei intalniri cu factorii interesati, care a avut loc la Brasov, in data de 28 ianuarie 2016.
Detalii privind rezultatele obtinute in urma consultarii publice, precum si comentariile primite si raspunsurile Grupului de Elaborare a Standardului National, se gasesc in raportul publicat pe site-ul www.standardnational.ro.

Testarea in teren a Standardului National FSC® pentru Management Forestier (Draft 1-1)

Standardul National FSC® (Draft 1-1) a fost testat in teren de catre organismul de certificare acreditat FSC®, Soil Association din Marea Britanie in luna Mai 2016. Evaluarea a durat 4 zile si a fost efectuata de 3 auditori cu experienta relevanta atat in silvicultura, cat si in standardele FSC® pentru management forestier la nivel national si international.
Pe parcusul intregii perioade de testare fiecare auditor a fost insotit de catre un membru al Grupului de Lucru pentru elaborarea Standardului National.
Pentru a se verifica aplicabilitatea sa practica, evaluarea efectuata de auditori independenti, s-a desfasurat atat la nivel de documentatie existenta la birou, dar mai ales a urmarit aplicabilitatea sa in teren. A fost parcurs intreg standardul national cu principiile, criteriile, indicatorii si verificatorii aferenti Draftului 1-1.
Ca urmare a testarii in teren si comentariilor transmise de organismul de certificare, Standardul National FSC® a fost imbunatatit sub forma Draftului 2-0.
Draftul 2-0 este supus in prezent consultarii publice incepand cu data de 08 August 2016, Forumului Consultativ si tuturor factorilor interesati la nivel national, pentru cel putin 30 de zile.

Etape urmatoare:

  • Rezultateale consultarii publice vor fi analizate de catre Grupul de Lucru pentru Elaborarea Standardului National FSC® si integrate in forma finala a Draftului. Rezultatele consultarii publice vor fi facute publice in luna Septembrie 2016.
  • Draftul final va fi supus votului membrilor Grupului de Lucru pentru Elaborarea Standardului National FSC, iar decizia unanima privind continutul va duce la aprobarea lui de catre Grup.
  • In luna Septembrie 2016 Draftul final aprobat de Grupul de Lucru pentru Elaborarea Standardului National FSC®, va fi transmis catre FSC® International in vederea aprobarii.
Arhiva Anunturi

Lansarea in Romania a Standardului National FSC®

Standardul National FSC® pentru Management Forestier pentru Romania (FSC-STD-ROU-01-2017 EN) a fost lansat oficial in data de 15.01.2019 (https://ic.fsc.org/en/news-updates/id/2246) de catre FSC International si Grupul National de Elaborare a Standardului (Standard Development Group – SDG).

Extindere Perioada Consultare Publica Draft 2-0

Certificare FSC FSC De ce Standard National FSC in lume Standard National Draft 1-0 Anexe Draft 1-0 Draft 1-1 Draft 2-0 Standard aprobat Ghid Proces de elaborare Proces de elaborare Grup de lucru si factori implicati Grup de lucru Forum consultativ Experti tehnici Facilitator Factori interesati Consultari publice Vreau sa fiu consultat Comentarii si raspunsuri…

Raport consultare publică STANDARDUL NAȚIONAL FSC®

Certificare FSC FSC De ce Standard National FSC in lume Standard National Draft 1-0 Anexe Draft 1-0 Draft 1-1 Standard aprobat Ghid Proces de elaborare Proces de elaborare Grup de lucru si factori implicati Grup de lucru Forum consultativ Experti tehnici Facilitator Factori interesati Consultari publice Vreau sa fiu consultat Comentarii si raspunsuri Documente relevante…

Comunicat de presa

Grupul de Lucru pentru Elaborarea Standardului Naţional FSC® (FOREST STEWARDSHIP COUNCIL)® pentru Management Forestier a organizat în data de 28.01.2016 consultarea publică privind Versiunea 1-1 a Standardului Naţional FSC pentru Management Forestier.

Invitație Consultare Publică

Grupul de Lucru pentru Elaborarea Standardului Naţional FSC® (Forest Stewardship Council®) pentru Management Forestier are plăcerea să vă invite în data de 28.01.2016, începând cu orele 10:00, în Aula Universității “Transilvania” din Braşov, Sala UI7, la consultarea publică privind Versiunea 1-1 a Standardului Naţional FSC pentru Management Forestier.