Grup de Lucru

Elaborarea Standardului National pentru Management Forestier este realizata de catre un Grup de Lucru acreditat de catre FSC (Forest Stewardship Council) International. In Romania, Grupul de Lucru pentru Elaborarea Standardului a obtinut acreditarea in iunie 2014.

Grupul de Lucru este impartit in trei camere: mediu, economic si social, fiecare camera cu minim trei membri. Fiecare membru din aceste camera are drept egal de vot in cadrul procesului de dezvoltare a Standardului.

Membrii Grupului de Lucru au fost selectati in baza:

a) experientei relevante in domeniul pe care il reprezinta
b) experientei anterioare avute in lucrul cu standarde si proceduri (sistemul de certificare FSC, a reprezentat un avantaj)
c) experientei de lucru cu factori interesati, inclusive capacitatea de a revizui si formula raspunsuri la comentariile acestora
d) intelegerii sistemului si sprijinul acordat pentru indeplinirea misiunii si viziunii FSC (Forest Stewardship Council) de-a lungul timpului.

Membrii Grupului de Lucru pentru Romania sunt in numar de noua cate trei membri pentru fiecare camera, dupa cum urmeaza:

 

CAMERA DE MEDIU

Buzea Andreea Liana – Asociatia EcoAssist

Absolventa a Facultatii de Management din cadrul Universitatii din Bucuresti, are o experienta de peste zece ani de zile in proiecte de mediu si social.
Este fondatoarea si coordonatoarea proiectelor nationale “Plantam fapte bune in Romania” si “Magazinul de copaci”.
Presedinta a Asociatiei EcoAssist, a initiat campania cu impact national Let’s do it Romania!.

Dr. Stancioiu Tudor – Facultatea de Silvicultura si Exploatari Forestiere din Brasov

Absolvent al Facultatii de Silvicultura si Exploatari Forestiere din Brasov, Tudor Stancioiu este Doctor in Managementul, Politica si Stiinta Mediului al prestigioasei Universitati Berkeley din California. In prezent, este conferentiar la Facultatea de Silvicultura si Exploatari Forestiere din Brasov unde preda Ecologie forestiera.
In ultimii zece ani a fost implicat in pregatirea si identificarea PVRC-urilor in vederea obtinerii certificatului FSC la peste cinci ocoale silvice. Este unul dintre cei mai activi specialisti, care a contribuit la elaborarea Ghidului PVRC pentru Romania.

Vlad Radu – Asociatia WWF Programul Dunare Carpati Romania

Absolvent al Facultatii de Silvicultura si Exploatari Forestiere din Brasov, are o experienta de peste zece ani in silvicultura. Reprezinta Asociatia WWF Programul Dunare Carpati Romania avand in prezent functia de Coordonator Programe Forestiere.  A dezvoltat si implementat proiecte la nivel local, national si regional pentru promovarea certificarii FSC ca instrument credibil pentru promovarea unui management forestier responsabil. Astfel, s-a implicat activ in procesul de certificare FSC, pentru padurile de stat si private a comunitatilor locale din Romania, contribuid la certificarea a peste 2,5 mil ha.  A coordonat si a contribuit in calitate de specialist silvic  la dezvoltarea Ghidului Practic pentru Identificarea si Managementul Padurilor cu Valoare Ridicata de Conservare (PVRC) in Romania, Editia a 2-a.

 

CAMERA ECONOMICA

Dr. Marinescu Viorel-Gheorghe – Persoana fizica

Inginer silvic, este absolvent al Facultatii de Silvicultura din cadrul Universitatii „Transilvania” din Brasov. Incepand cu anul 2008 este doctor in stiinte, cu diploma obtinuta in cadrul aceleiasi Universitati.
Are o vasta experienta practica, in silvicultura, in perioada 1979-1999 lucrand ca inginer silvic la Inspectoratul Silvic Valcea si sef de ocol la Ocolul Silvic Dragasani (Directia Silvica Valcea).
O alta buna parte a activitatii profesionale a desfasurat-o in cadrul Ministerului Apelor, Mediului si Padurilor (ulterior Ministerului Agriculturii), ocupand functia de Director General.
In prezent este cadru didactic, conferentiar universitar la Universitatea „Transilvania” din Brasov.

Mihaila Laurentiu – Regia Nationala Padurilor – ROMSILVA

Absolvent al Facultatii de Silvicultura si Exploatari Forestiere din Brasov, are o experienta de peste zece ani de zile in silvicultura practica din Romania in cadrul Directiei Silvice Prahova. In prezent, este responsabil cu certificarea FSC a managementului forestier in cadrul Regiei Nationale a Padurilor – ROMSILVA, unde coordoneaza procesul la nivel national. RNP – ROMSILVA este administratorul a peste 2,5 milioane ha de padure certificata atat conform standardului pentru management forestier cat si pentru lemn controlat.

Moisa Constantin – Asociatia Profesionala a Prestatorilor de Servicii in Silvicultura

Absolvent al Facultatii de Silvicultura si Exploatari Forestiere din Brasov, are o experienta de peste 10 ani de zile in amenajarea padurilor, GIS, evaluari de mediu, impaduriri prin firma pe care o conduce (IRISILVA).
Este membru al Grupului de Lucru pentru Evaluarea de Risc pentru Lemn Controlat in Romania, evaluator de mediu acreditat de catre Ministerul Mediului si expert tehnic in silvicultura acreditat de catre Ministerul Justitiei. A fost implicat ca expert in elaborarea Ghidului pentru Identificarea PVRC in Romania, Editia a 2-a si pregatirea in vederea obtinerii certificatului FSC de ocoale silvice private si de stat din Romania.

 

CAMERA SOCIALA

Dr. Boroica Ioan – Muzeul Maramuresului

Doctor in istoria culturii, in cadrul Institutului de Istorie al Academiei Romane “George Baritiu” din Cluj-Napoca. Detine o diploma de master in Etnologie si Antropologie sociala, obtinuta in cadrul Universitatii de Nord din Baia Mare
In prezent lucreaza ca si curator in cadrul Muzeului Maramuresului din Sighetu-Marmatiei fiind implicat de-a lungul timpului in cateva proiecte de etnologie si sociologie. A colaborat cu WWF la elaborarea Ghidului pentru Identificarea PVRC in Romania, Editia a 2-a, categoriile 5 si 6.

Mihai Dorina – Agentia Metropolitana pentru Dezvoltare Durabila Brasov

Dorina Mihai este manager de proiect al Agentiei pentru Dezvoltare Durabila Brasov. Agentia a fost infiintata pentru a reprezenta interesele locuitorilor orasului Brasov si din imprejurimi si pentru a contribui la o dezvoltare durabila a zonei centrale a tarii impreuna cu comunitatile locale.

Are o experienta de cel putin zece ani ca si manager de proiect pe aspect de mediu si social.

Rati Longin – CONSILVA

Absolvent al Facultatii de Silvicultura si Exploatari Forestiere din Brasov, are o experienta de peste 30 ani de zile in silvicultura din Romania.
In prezent este vice-presedinte al Sindicatului CONSILVA si reprezinta interesele silvicultorilor romani in domeniu. Este responsabil cu Securitatea si Protectia Muncii in cadrul Directiei Silvice Maramures.

Forum Consultativ

Grupul de Lucru pentru Elaborarea Standardului National este responsabil pe langa elaborarea standardului si de constituirea unui Forum Consultativ conform standardului Standardul FSC-STD-60-006 V1-2 “Cerinte privind procesul de elaborare si mentinere a Standardelor Nationale FSC”.

Rolul Forumului Consultativ este acela de a se asigura ca toti factorii interesati sau afectati de implementarea Standardului au oportunitatea de a trimite, in mod oficial, comentarii pe parcursul procesului cu privire la continutul acestuia.

Forumul Consultativ va fi tinut la curent si va fi consultat cu ocazia fiecarei etape a standardului (finalizare draft, testare in teren, etc.).

Participarea ca membru in Forumul Consultativ este deschisa oricarui factor interesat in baza unei cereri scrise si adresata oficial catre Grupul de Lucru la adresa: [email protected]

Grupul de Lucru incurajeaza in acest moment inscrierea a cat mai multor factori interesati in Forumul Consultativ.

ATENTIE!

PROCES DE INSCRIERE IN FORUMUL CONSULTATIV DESCHIS!

– DESCARCATI FORMULARUL DE INSCRIERE –

Experti Tehnici

Grupul de Lucru sau Facilitatorul poate apela la experti tehnici pentru intalnirile Grupului de Lucru pentru Elaborarea Standardului National pentru Management Forestier atunci cand discutiile o impun. Acesti experti tehnici pot interveni si contribui la discutiile Grupului de Lucru, insa nu au rol decizional, ci doar unul tehnico-consultativ.
Pentru Draftul 1-0, la intalnirile Grupului de Lucru pentru Elaborarea Standardului National FSC pentru Management Forestier in Romania a fost invitat sa participe in calitate de expert tehnic:

Iorgu Oliviu din partea organismului de certificare Soil Association Certification Ltd.
Iorgu Oliviu, este absolvent al Facultatii de Silvicultura si Exploatari Forestiere din Brasov cu experienta de peste zece ani in lucrul cu standardele FSC (Forest Stewardship Council). Este calificat ca si Lead auditor pentru Management Forestier, Lant de Custodie si Lemn Controlat cu peste 300 de audituri efectuate pana in prezent.

Facilitator

Facilitatorul este responsabil pentru comunicare, corespondenta si raportare catre FSC International, Unitatea de Politici si Standarde.

El coordoneaza si faciliteaza intalnirile Grupului de Lucru si pregateste agenda si documentatia tehnica aferenta. Se asigura ca toti membrii au posibilitatea sa-si exprime punctul de vedere cu privire la standard, pentru a avea consens.

Alte roluri:

  • Supravegheaza implementarea planului de lucru asa cum a fost el aprobat de catre FSC International.
  • Pastreaza toate documentele referitoare la elaborarea standardului national.
  • Tine legatura cu FSC International in toate problemele legate de procesul de elaborare a standardului national.
  • Comunica cu factorii interesati la solicitarea Grupului de Lucru pentru Elaborarea Standardului National.

Facilitatorul Grupului de Lucru pentru elaborarea Standardului National FSC pentru Management Forestier este Marius Turtica.

Turtica Marius – Asociatia pentru Certificare Forestiera (ACF)

Absolvent al Facultatii de Silvicultura si Exploatari Forestiere din Brasov, are o experienta de zece ani in ceea ce priveste lucrul cu standardele si politicile FSC.

In perioada 2007-2011 a fost persoana de Contact FSC pentru Romania, iar in prezent conduce Asociatia pentru Certificare Forestiera ce are drept scop promovarea unui management forestier responsaibil prin intermediul sistemului de certificare credibil FSC.

Este coordonatorul Grupului de Lucru pentru Evaluarea de Risc pentru Lemn Controlat din Romania.

Are o experienta de zece ani in certificarea FSC, unde s-a implicat in audit si consultanta.

Arhiva Anunturi

Lansarea in Romania a Standardului National FSC®

Standardul National FSC® pentru Management Forestier pentru Romania (FSC-STD-ROU-01-2017 EN) a fost lansat oficial in data de 15.01.2019 (https://ic.fsc.org/en/news-updates/id/2246) de catre FSC International si Grupul National de Elaborare a Standardului (Standard Development Group – SDG).

Extindere Perioada Consultare Publica Draft 2-0

Certificare FSC FSC De ce Standard National FSC in lume Standard National Draft 1-0 Anexe Draft 1-0 Draft 1-1 Draft 2-0 Standard aprobat Ghid Proces de elaborare Proces de elaborare Grup de lucru si factori implicati Grup de lucru Forum consultativ Experti tehnici Facilitator Factori interesati Consultari publice Vreau sa fiu consultat Comentarii si raspunsuri…

Raport consultare publică STANDARDUL NAȚIONAL FSC®

Certificare FSC FSC De ce Standard National FSC in lume Standard National Draft 1-0 Anexe Draft 1-0 Draft 1-1 Standard aprobat Ghid Proces de elaborare Proces de elaborare Grup de lucru si factori implicati Grup de lucru Forum consultativ Experti tehnici Facilitator Factori interesati Consultari publice Vreau sa fiu consultat Comentarii si raspunsuri Documente relevante…

Comunicat de presa

Grupul de Lucru pentru Elaborarea Standardului Naţional FSC® (FOREST STEWARDSHIP COUNCIL)® pentru Management Forestier a organizat în data de 28.01.2016 consultarea publică privind Versiunea 1-1 a Standardului Naţional FSC pentru Management Forestier.

Invitație Consultare Publică

Grupul de Lucru pentru Elaborarea Standardului Naţional FSC® (Forest Stewardship Council®) pentru Management Forestier are plăcerea să vă invite în data de 28.01.2016, începând cu orele 10:00, în Aula Universității “Transilvania” din Braşov, Sala UI7, la consultarea publică privind Versiunea 1-1 a Standardului Naţional FSC pentru Management Forestier.