Elaborarea Standardului National pentru Management Forestier este realizata de catre un Grup de Lucru acreditat de catre FSC (Forest Stewardship Council) International. In Romania, Grupul de Lucru pentru Elaborarea Standardului a obtinut acreditarea in iunie 2014.
Grupul de Lucru este impartit in trei camere: mediu, economic si social, fiecare camera cu minim trei membri. Fiecare membru din aceste camera are drept egal de vot in cadrul procesului de dezvoltare a Standardului.
Membrii Grupului de Lucru au fost selectati in baza:
a) experientei relevante in domeniul pe care il reprezinta
b) experientei anterioare avute in lucrul cu standarde si proceduri (sistemul de certificare FSC, a reprezentat un avantaj)
c) experientei de lucru cu factori interesati, inclusive capacitatea de a revizui si formula raspunsuri la comentariile acestora
d) intelegerii sistemului si sprijinul acordat pentru indeplinirea misiunii si viziunii FSC (Forest Stewardship Council) de-a lungul timpului.
Membrii Grupului de Lucru pentru Romania sunt in numar de noua cate trei membri pentru fiecare camera, dupa cum urmeaza:
CAMERA DE MEDIU
Buzea Andreea Liana – Asociatia EcoAssist
Absolventa a Facultatii de Management din cadrul Universitatii din Bucuresti, are o experienta de peste zece ani de zile in proiecte de mediu si social.
Este fondatoarea si coordonatoarea proiectelor nationale “Plantam fapte bune in Romania” si “Magazinul de copaci”.
Presedinta a Asociatiei EcoAssist, a initiat campania cu impact national Let’s do it Romania!.
Dr. Stancioiu Tudor – Facultatea de Silvicultura si Exploatari Forestiere din Brasov
Absolvent al Facultatii de Silvicultura si Exploatari Forestiere din Brasov, Tudor Stancioiu este Doctor in Managementul, Politica si Stiinta Mediului al prestigioasei Universitati Berkeley din California. In prezent, este conferentiar la Facultatea de Silvicultura si Exploatari Forestiere din Brasov unde preda Ecologie forestiera.
In ultimii zece ani a fost implicat in pregatirea si identificarea PVRC-urilor in vederea obtinerii certificatului FSC la peste cinci ocoale silvice. Este unul dintre cei mai activi specialisti, care a contribuit la elaborarea Ghidului PVRC pentru Romania.
Vlad Radu – Asociatia WWF Programul Dunare Carpati Romania
Absolvent al Facultatii de Silvicultura si Exploatari Forestiere din Brasov, are o experienta de peste zece ani in silvicultura. Reprezinta Asociatia WWF Programul Dunare Carpati Romania avand in prezent functia de Coordonator Programe Forestiere. A dezvoltat si implementat proiecte la nivel local, national si regional pentru promovarea certificarii FSC ca instrument credibil pentru promovarea unui management forestier responsabil. Astfel, s-a implicat activ in procesul de certificare FSC, pentru padurile de stat si private a comunitatilor locale din Romania, contribuid la certificarea a peste 2,5 mil ha. A coordonat si a contribuit in calitate de specialist silvic la dezvoltarea Ghidului Practic pentru Identificarea si Managementul Padurilor cu Valoare Ridicata de Conservare (PVRC) in Romania, Editia a 2-a.
CAMERA ECONOMICA
Dr. Marinescu Viorel-Gheorghe – Persoana fizica
Inginer silvic, este absolvent al Facultatii de Silvicultura din cadrul Universitatii „Transilvania” din Brasov. Incepand cu anul 2008 este doctor in stiinte, cu diploma obtinuta in cadrul aceleiasi Universitati.
Are o vasta experienta practica, in silvicultura, in perioada 1979-1999 lucrand ca inginer silvic la Inspectoratul Silvic Valcea si sef de ocol la Ocolul Silvic Dragasani (Directia Silvica Valcea).
O alta buna parte a activitatii profesionale a desfasurat-o in cadrul Ministerului Apelor, Mediului si Padurilor (ulterior Ministerului Agriculturii), ocupand functia de Director General.
In prezent este cadru didactic, conferentiar universitar la Universitatea „Transilvania” din Brasov.
Mihaila Laurentiu – Regia Nationala Padurilor – ROMSILVA
Absolvent al Facultatii de Silvicultura si Exploatari Forestiere din Brasov, are o experienta de peste zece ani de zile in silvicultura practica din Romania in cadrul Directiei Silvice Prahova. In prezent, este responsabil cu certificarea FSC a managementului forestier in cadrul Regiei Nationale a Padurilor – ROMSILVA, unde coordoneaza procesul la nivel national. RNP – ROMSILVA este administratorul a peste 2,5 milioane ha de padure certificata atat conform standardului pentru management forestier cat si pentru lemn controlat.
Moisa Constantin – Asociatia Profesionala a Prestatorilor de Servicii in Silvicultura
Absolvent al Facultatii de Silvicultura si Exploatari Forestiere din Brasov, are o experienta de peste 10 ani de zile in amenajarea padurilor, GIS, evaluari de mediu, impaduriri prin firma pe care o conduce (IRISILVA).
Este membru al Grupului de Lucru pentru Evaluarea de Risc pentru Lemn Controlat in Romania, evaluator de mediu acreditat de catre Ministerul Mediului si expert tehnic in silvicultura acreditat de catre Ministerul Justitiei. A fost implicat ca expert in elaborarea Ghidului pentru Identificarea PVRC in Romania, Editia a 2-a si pregatirea in vederea obtinerii certificatului FSC de ocoale silvice private si de stat din Romania.
CAMERA SOCIALA
Dr. Boroica Ioan – Muzeul Maramuresului
Doctor in istoria culturii, in cadrul Institutului de Istorie al Academiei Romane “George Baritiu” din Cluj-Napoca. Detine o diploma de master in Etnologie si Antropologie sociala, obtinuta in cadrul Universitatii de Nord din Baia Mare
In prezent lucreaza ca si curator in cadrul Muzeului Maramuresului din Sighetu-Marmatiei fiind implicat de-a lungul timpului in cateva proiecte de etnologie si sociologie. A colaborat cu WWF la elaborarea Ghidului pentru Identificarea PVRC in Romania, Editia a 2-a, categoriile 5 si 6.
Mihai Dorina – Agentia Metropolitana pentru Dezvoltare Durabila Brasov
Dorina Mihai este manager de proiect al Agentiei pentru Dezvoltare Durabila Brasov. Agentia a fost infiintata pentru a reprezenta interesele locuitorilor orasului Brasov si din imprejurimi si pentru a contribui la o dezvoltare durabila a zonei centrale a tarii impreuna cu comunitatile locale.
Are o experienta de cel putin zece ani ca si manager de proiect pe aspect de mediu si social.
Rati Longin – CONSILVA
Absolvent al Facultatii de Silvicultura si Exploatari Forestiere din Brasov, are o experienta de peste 30 ani de zile in silvicultura din Romania.
In prezent este vice-presedinte al Sindicatului CONSILVA si reprezinta interesele silvicultorilor romani in domeniu. Este responsabil cu Securitatea si Protectia Muncii in cadrul Directiei Silvice Maramures.